Vişne reçeli, süper ekşi vişnenin yemesi en güzel hali. Çok tatlı olduğu için reçelle arası pek iyi olmayanlar bile vişne reçelini sevebilir. Ekşilik ile tatlılık arasında iyi bir denge var. Reçeli daha kolay yenebilir hale getiriyor. Çok narin, hassas bir meyve olduğu için pazarlarda marketlerde de çok sık rastlamıyorum. Bir de çok kısa bir süre pazarda bulunduğunu hatırlıyorum.
Şanslıyım ki bahçemizde canım dedemin ektiği lezzetli ve artık yaşlı bir vişne ağacımız var. Bu sene de epey bereketliydi, şükürler olsun ki epey vişne yapmıştı. Vişne zamanı temmuz ve ağustos ayları olsa da dayanamayıp haziran ayı sonunda toplayıp geldim. Eve geldiğimde ilk iş vişne reçeli yapmak oldu.
Vişne reçeli yaparken iki seçenek var: çekirdekli ya da çekirdeksiz. Günlük hayat koşturmacasında hepimiz çok yoğunuz ve zamanımız çok kıymetli. Vişne çekirdeğinden çok rahatsız olmuyorsanız, pratik olması açısından çekirdekli pişirebilirsiniz. Vişne çekirdeği çıkartmak hem vakit alıyor hem de çekirdeğinden rahatsız olmadığım için çekirdekli olarak pişirdim. Yine de çekirdeklerini çıkarmak isterseniz, çengelli iğne yardımıyla çıkarabilirsiniz.
Reçel pişirirken küçüklüğümden beri gördüğüm ve tüm ailenin yaptığı, meyveleri geceden şekere yatırılır ve ertesi sabah meyvenin suyu iyice çıkıp, şekeri eridikten sonra orta-kısık ateşte pişirilir. Reçel pişirilirken meyvelerin de dağılmaması için çok fazla karıştırılmaz. Reçel kaynarken üzerinde oluşan köpük alınır. Reçeli ocaktan almadan önce limon suyu (sitrik asit) eklenir ve karıştırılır. Limon suyunun içindeki sitrik asit reçelin raf ömrü boyunca kalitesini korumasını sağlıyor: tat, aroma, kıvam (jelleşmesi) ve şekerleşmesini engelliyor. Limon suyu yoksa limon tuzu (sitrik asit) da kullanabilirsiniz. Reçel yapımında kullanılan her 1 kg şeker için 1-2 gram limon tuzu yeterli olacaktır.
Benim gibi vişneleri geceden şekerde bekletmeden yapmak isteyenler, 1 su bardağı su ekleyerek reçeli pişirebilirler. Bu 1 su bardağı su, şekerin miktarıyla alakalı. 2 kg vişneye 1 kg şeker ve 1 su bardağı su ekledim. Miktarı arttırdıkça suyun miktarını da orantılı olarak arttırın. Örneğin 4 kg vişne, 2 kg şeker için 2 bardağı su koymanız gerekir. Bu tarif için meyve : şeker oranı, 2:1 dir.
Reçel pişerken kapağını kapatmadığınızdan emin olun, taşabilir. Kıvamını daha sulu seviyorsanız 1 saat de pişirebilirsiniz, daha koyu kıvamlı seviyorsanız 2 saat orta-kısık ateşte ağır ağır pişirin. Pişirmesi uzun süreceği için ocağın altını muhakkak kontrol edin. Yüksek ateşte pişerse dibi tutabilir ve kıvamı çok koyu (ağdalaşma) olup rengi kahverengiye dönebilir.
Reçelin bozulmaması için kavanozun hava almaması ve steril olması çok önemli. Bu yüzden kavanozları sıcak suyla iyice yıkayın ve yeni kapak kullanmaya çalışın. Vişne reçelini muhakkak çok sıcakken kavanozlara doldurun. Kavanozladıktan sonra kavanozları ters çevirin ve soğuyana kadar öyle bekletin. Hem kavanozun akıtıp akıtmadığını göreceksiniz hem de kavanoz kapağı içine doğru çöktüğünde konservenizin güvenli bir şekilde kapalı olduğunu anlayacaksınız. Kapak iyice kapandığı için reçelin hava ile temasını kesmiş oluyoruz, bu da bozulmasını engelliyor.
Vişne Reçeli Tarifi
Vişne Reçeli için Gerekli Malzemeler
- 2 kilogram vişne çekirdeğiyle
- 1 kilogram şeker
- 1 su bardağı su 200 ml
- Yarım adet limonun suyu
Vişne Reçeli Nasıl Yapılır?
- Vişne reçeli için gerekli malzemeleri fotoğrafta görebilirsiniz.
- Vişneleri yıkayın ve tencereye alın.
- Vişnelerin çekirdeklerini çıkarmadım. Dilerseniz ayıklayabilirsiniz. Çok uzun vakit aldığı için ben tercih etmedim.
- 1 kilogram şekeri ekleyin.
- 1 su bardağı suyu ekleyin.
- Orta ateşte, tencerenin kapağını kapatmadan 2 saat vişne reçelini kaynatın.
- Reçel pişerken çok fazla karıştırmamaya özen gösterin.
- Reçel pişerken köpükleri üzerinden alın.
- 2 saat kaynayan reçele yarım limonun suyunu ilave edin ve karıştırın.
- 2 saatin sonunda reçelin miktarı neredeyse yarısına geldi. Rengini de fotoğrafta görebilirsiniz.
- Daha önceden iyice temizlediğiniz kavanozlara reçeli koyun.
- Reçeli kavanozlara koyduktan sonra yine temiz ve pası olmayan kapakla, mümkünse yeni ve temiz bir kapak ile kapatın.
- Reçel sıcakken kavanozları ters çevirin ve soğuyuncaya kadar bu şekilde bekletin.
- Kapağın içine doğru çöktüğünden ve sızdırmadığın emin olun.
- Serin ve karanlık yerde reçelinizi muhafaza edin.
- Afiyet olsun!
Notlar
- Bu tariften 3 kavanoz reçel elde ettim. Kavanozlar 500 ml (yarım kilogram).