En kolay kek tarifi Nil’in şarkısıyla başlar. 3 yumurtayı kırdım önce… Tarifi unuttunuz mu şarkıya başlarsanız, hemen en kolay ve klasik kek tarifini hatırlarsınız ya da buradaki kolay mı kolay, hızlı mı hızlı tarife bakabilirsiniz. Yumuşacık, nefis, kolay kek tarifi.
Sadece 7 malzeme ile bu kadar lezzetli bir tarif nasıl olabilir? Evi sarmış mis gibi taze kek kokusu mutluluk değil de nedir? Annelerimizin günlerinden, çay saatlerinden bugünlerimize gelen nefis tarif.
Bu kolay tarif ile siz de kendinizi pastacılık şefi gibi hissedebilirsiniz. Adım adım görselleriyle kolay kek tarifi vazgeçilmez ve klasik kek tarifi olarak mutfağınızda yerini almaya hazır. Tüm püf noktaları pofuduk ve yumuşak sade kek için olmazsa olmaz. Püf noktalarını okumadan tarife geçmeyin derim. Bu tarif vanilyalı keki anlatıyor, namıdiğer sade kek. Sizler dilediğiniz aromayı ekleyebilirsiniz ve kolayca başka tarifler yapabilirsiniz. Ya da daha hızlı başka kek tarifi de denemek isterseniz buradan pankek tarifine de ulaşabilirsiniz. Şimdiden ellerinize sağlık. Hadi başlayalım!
Kolay Kek Tarifi
Kolay Kek Tarifi için Malzemeler
- 3 adet yumurta
- 1,5 su bardağı toz şeker
- 1 su bardağı süt
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 1 paket kabartma tozu
- 2 paket vanilin
- 3 su bardağı un
Kolay Kek Tarifi Nasıl Yapılır?
- Kek için gerekli tüm malzemeleri fotoğrafta görebilirsiniz.
- Yumurta ve şekeri derin bir kaba alın.
- Yumurta ve şeker kremamsı beyaz bir hal alana kadar çırpın.
- Üzerine sütü ekleyip çırpmaya devam edin.
- Karışıma sıvı yağı ekleyip çırpın.
- Başka bir kaba aldığınız una kabartma tozunu ekleyin.
- Unun üzerine vanilini ekleyin.
- Tüm kuru malzemeleri kek karışımına eklemeden önce iyice karıştırın.
- Tüm sıvılar karıştırıldıktan sonra geriye kalan kuru malzemeleri; un, vanilin ve kabartma tozunu eleyerek karışıma ekleyin.
- Tüm malzemeleri iyice 1-2 dakika kadar karıştırın.
- Sıvı yağ ile yağlanmış kek kalıbına kek harcını dökün.
- Kekin kıvamını fotoğraftan görebilirsiniz. Katlanarak dökülüyorsa olmuş demektir. Akışkanlığı ve pürüzsüzlüğünü görebilirsiniz.
- Son olarak kekte kabarcıkları da göreceksiniz, bunlar kekin iyi kabaracağını göstermektedir. Keki çok bekletmeden ısıtılmış fırına atın.
- Önceden 180 dereceye ısıtılmış fırının orta kısmına keki koyup 30-35 dakika kadar pişirin.
- Kek pişerken fırın kapağını açmayın, böylece fırının ısısını değiştirmemiş olursunuz. Kapağın açılması fırının ısısının düşmesini sebep olur ve kekin kabarmasını engelleyecektir.
- Piştiğinden emin olmak için son 5 dakikada kürdan veya bir bıçakla kontrol edebilirsiniz.
- Afiyet olsun!
Notlar
- Kek hamurundaki sıvıların miktarına göre unu eklemek önemli. Eğer büyük boy yumurta kullanıyorsanız unu 3,5 su bardağı olarak kullanmanızı tavsiye ederim.
- Orta boy yumurta kullanıyorsanız tarifteki 3 su bardağı un yeterlidir.
- Kekin daha lezzetli olması için sütü tam yağlı kullanın.
- Vanilini 2 paket kullandım çünkü yumurta kokusunu daha iyi kapattığını ve daha lezzetli olduğunu düşünüyorum. Dilerseniz siz 1 paket vanilin kullanabilirsiniz.
Kolay Kek Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?
- Yumurtalar başta olmak üzere tüm malzemeleri oda sıcaklığına getirdikten sonra kullanmak kekinizi yumuşak ve kabarık yapacaktır.
- Şeker ve yumurtaları iyice çırptığınızdan emin olun. Beyaz köpük kıvamına gelmesi ve şekerin iyice erimesi önemli.
- Yumurtaların iyi çırpılması yalnızca hamurun kabarmasıyla ilgili değil aynı zamanda hamurun yumurta kokmaması için de önemli bir etken.
- Kekin kalıba yapışmaması için kek kalıbına kek hamurunu dökmeden önce yağlamayı unutmayın.
- Fırının mutlaka önceden 180 dereceye ısıtılmış olması gerekir. Tamamen ısındığından emin olduktan sonra keki fırına verin.
- Kekinizin çökmemesi için kek pişerken fırın kapağını açmamalısınız. Yalnızca pişmesine 5 dakika kala olup olmadığına kürdanla bakmak için açabilirsiniz.
- Sade kekin yumurta kokmamasını istiyorsanız tarifte belirttiğim gibi 2 paket vanilin kullanırsanız mis gibi vanilya koktuğunu göreceksiniz.
- Kuru malzemeleri kullanmadan önce elerseniz hamurun topaklaşmasını engellersiniz.
- Pişirme süresi de çok önemli keki gereğinden fazla fırında tutarsanız , kek tüm nemini kaybedip kuruyabilir.
- Kek fırından çıktıktan sonra ilk sıcağını atması için kalıbından çıkardıktan sonra en az 10 dakika kadar beklemenizi tavsiye ederim. Kekin yapısı soğuyarak güçlenecek ve harika şeklini korumaya devam edecek, aynı zamanda da bıçağınıza hamur şeklinde yapışmayacaktır.
Pro Bilgiler
- Un: Kek için protein değeri düşük olan unlar kullanmalıyız. Bu tip unlara yumuşak un denir ve daha düşük glutene sahiptir böylelikle daha yumuşak kekler elde ederiz. Kek hamurumuz kabaracaktır ancak düşük gluten oluşumu olacağı için elastik bir dokuya sahip olmayacaktır. Genel amaçlı unlar 9-12% protein içerir.
- Şeker: Şeker, hamur işlerinde yalnızca tatlılık vermez pek çok fonksiyonu vardır. Un gibi hacim verici özelliği de vardır. Hamurun yapısını etkiler ve hamurun hafifleşmesini yani daha baloncuklu olmasını sağlar, hamur akışkanlığını sabitler ve kontrol eder. Hamurun yapısının oluştuğu sıcaklık üzerinde etkilidir, aynı zamanda hamurun çökmesini engeller. Hamurda nem tutar, hamurun kurumasını engeller ve o harika tatları keke katar. Karamelize tatlar, harika kek rengi (tatlı karamel) ve tüm güzel tatlı notlar…
- Yağ: Hamurda nem tutulmasında , hamurun havalandırması (içine daha çok kabarcık /hava eklenmesi ) ve kekin yapısının sabitlenmesinde etkilidir. Tadın zenginleştirmede büyük rol oynar ve acı ama gerçek ne kadar yağ o kadar lezzet demek. Harika kek rengi ve gevrek kabuk elde etmemizi sağlar.
Sütlü tatlı tarifi denemek isterseniz tam kıvamında sütlaç tarifine buradan ulaşabilirsiniz. Eminim ki sütlaç tarifi de vazgeçilmez tarifleriniz arasına girecektir. Şimdiden afiyet olsun!