Osmanlı saray mutfağının vazgeçilmez tatlısı, gerçek revani tarifi işte burada. Kabartma tozu olmadan da puf puf, sünger gibi olan şerbetini harika bir şekilde çeken gerçek revani tarifine bayılacaksınız ancak bu tarif birazcık daha zahmetli olsa da tadı ve kıvamı ile sizi pişman etmeyecek.
Alıştığımız kolay revani tarifine aslında yoğurt tatlısı da diyebiliriz ya da neredeyse kolay kek tarifine irmik katıp şerbet döktüğümüz halidir. Ancak gerçek revani tarifini tattığınızda farkı anlayacaksınız.
Revani tatlısı ile ilgili aklınıza takılan diğer soruların cevaplarını da bu tarifte bulabilirsiniz.
Gerçek revani tatlısı malzemeleri:
- 5 adet yumurta
- Yarım su bardağı şeker
- 1,5 kahve fincanı un (orta boy kahve fincanı)
- 1,5 kahve fincanı irmik
- Yarım kahve fincanı tereyağ (ya da 2 yemek kaşığı)
- 1 paket vanilin
Sünger gibi revani tatlısı nasıl yapılır:
Gerçek revani tatlısının sünger gibi yapmanın püf noktası, kar beyazı haline getirdiğimiz yumurta beyazlarını revani hamuruna kabarıklılığını söndürmeden eklemektir.
Revani tatlısı için öncelikle şerbet malzemelerini bir tencerede kaynatıyoruz ve ılık haldeyken sıcak revaniye ekliyoruz. Burada revaninin sünger gibi şerbeti çekmesinin püf noktası revaninin sıcak olması ancak fırından çıktığı sıcaklıkta değil. 5 dk kadar ilk sıcaklığını attıktan sonra ılık şerbeti ekliyoruz.
Gerçek revani tarifinde 5 yumurtanın sarısı ile beyazı ayrılıp kullanılır. Yumurta sarılarını şekerle çırpıp içine un, irmik ve vanilini karışımını ekliyoruz. 5 yumurtanın beyazını ayrı bir kapta kar beyazı haline gelene kadar iyice çırpıyoruz. Yumurta beyazlarının kabarıklığını söndürmeden revani hamuruna ekliyoruz.
Önceden yağlayıp unladığımız tepsiye revani hamurunu koyup 200C derecede fırında 10 dakika pişiriyoruz sonra fırının derecesini 180 dereceye düşürüp 30 dakika daha pişiriyoruz. 5 dakika kadar bekledikten sonra ılık şerbeti revaniye döküyoruz.
Yoğurtsuz revani olur mu:
Gerçek revani tarifi yoğurtsuzdur. Bu tarif süt ürünü olarak tereyağ içermektedir. Hem de tadı çok daha yoğun ve kıvamı daha puf puf sünger gibidir.
Revani borcamda yapılır mı:
Revaniyi dilediğiniz kapta yapabilirsiniz; borcam, fırın tepsisi, küçük yuvarlak tepsi ya da benim kullandığım gibi çelik bir tepsi de tercih edebilirsiniz. Önemli olan yapışmaması için kullanılan kabın iyice yağlanmasıdır.
Revaninin altı kızarır mı:
Revaninin altı da üstü de tarifteki fotoğraflarda gördüğünüz gibi eşit olarak kızarması gerekir. Her fırın farklıdır ancak genel olarak revaniyi fırında orta kısma koyup pişirirseniz her tarafı eşit olarak pişecektir. Eğer bir tarafının daha az piştiğini görürseniz çözümü çok kolay. Örneğin üzerinin kızarmadığını görürseniz fırının bir üst katına alıp pişirmeye devam edin ya da üzeri çok çabuk kızardıysa revaniyi fırında bir kademe alta indirip pişirmeye devam edebilirsiniz. Ayrıca fansız programda alt üst olarak pişirmenizi tavsiye ederim.
Revani kaç gün bekler:
Revaniyi en fazla 2-3 gün içerisinde tüketmelisiniz. Özellikle gerçek revani tarifi fazla yumurta içerdiği için buzdolabında bekletmeli, oda sıcaklığında bozulacaktır. Buzdolabında bekleyen revaniyi yemeden 1 saat kadar önce çıkartıp servis edebilirsiniz.
Revani neden hamur olur:
Revani fırından çıktığı gibi sıcakken, sıcak şerbeti dökerseniz revani hamur olur. Revaniyi fırından çıkardıktan sonra ilk sıcaklığını atana kadar 5 dakika kadar bekletilip ılık şerbet üzerine dökülmelidir.
Revani Tarifi
Revani Tarİfİ İçİn Malzemeler
Revani Hamuru:
- 5 adet yumurta (160 gram yumurta beyazı)
- Yarım su bardağı şeker (100 gram)
- 1,5 kahve fincanı un (75 gram)
- 1,5 kahve fincanı irmik (90 gram)
- Yarım kahve fincanı tereyağı (25 gram)
- 1 paket vanilin (5 gram)
Tepsi:
- 1 yemek kaşığı un
- 1 yemek kaşığı yağ (katı yağ (margarin ya da tereyağ))
Şerbeti:
- 2,5 su bardağı şeker (400 gram)
- 3,5 su bardağı su (500 gram)
- 1 tatlı kaşığı limon suyu
Revanİ Nasıl Yapılır?
- Revani tarifi için gerekli tüm malzemeleri fotoğrafta görebilirsiniz.
- Revaninin şerbeti için küçük bir tencereye 3,5 su bardağı su ve 2,5 su bardağı şekeri koyup kaynatın. 10 dk kadar kaynattıktan sonra limon suyunu ekleyip şerbetin altını kapatın.
- Derin bir kaba 5 yumurtanın sarılarını ve şekeri koyun.
- Yumurta sarıları ve şekeri, şeker eriyene kadar iyice çırpın.
- Mikser kabına 5 yumurtanın beyazını koyun.
- Yumurtaların beyazlarını mikserin yüksek hızıyla kar haline gelinceye kadar çırpın.
- Unla irmiği ayrı bir kapta karıştırın.
- Un ve irmiğe vanilini ekleyin ve karıştırın.
- Yumurta sarısı ve şekerin olduğu kaba un-irmik karışımını ekleyin.
- Un ve irmiği yumurta sarısı – şeker karışımıyla iyice karıştırın.
- Kar haline getirilmiş yumurta beyazını azar azar karışıma ekleyin.
- Yumurta beyazlarını söndürmeden karıştırın.
- Tüm yumurta beyazları söndürmeden eklendiğinde karışım fotoğraftaki gibi görüncektir.
- Eritilmiş soğutulmuş tereyağını da son olarak revani hamuruna ekleyip karıştırın.
- 30 cm çapındaki bir tepsiyi ya da küçük boy bir borcamı tereyağı ile yağlayıp unlayın.
- Revani hamurunu yağlı unlu tepsiye dökün.
- Tepsiye aldığınız revaniyi önceden 200C'ye ısıttığınız fırının orta kısmına koyun.
- İlk 10 dakika 200°C'de pişirdikten sonra fırının ısısını 150°C'ye düşürüp yaklaşık 30 dakika daha kontrollü bir şekilde pişirin.
- Revaninin pişip pişmediğini çatal ya da kürdanla ile kontrol edebilirsiniz.
- Revani fırından çıkarılınca 5 dk bekletin ve sıcak revaniye hala ılık olan şerbeti ekleyin.
- Hiçbir yeri kuru kalmayacak şekilde şerbet tüm tepsi üzerinde gezdirin.
- Revaninin üzerini bir tepsi ya da streç filmle kapatıp 1 saat oda sıcaklığında bekletin. 1 saat sonra revaniyi ılık bir şekilde servis edilebilirsiniz.
- Mümkünse soğutarak 1 gün beklenip kesilirse hem revani dağılmayacaktır hem de revanin tadı daha da yoğun hale gelecektir.
- Afiyet olsun!