Sofralarımızın vazgeçilmezi, en sevilen ana yemeği kuru fasulye. Günümüzde milli yemeğimiz olarak kabul ettiğimiz kuru fasulyenin aslında sofralarımıza gireli yaklaşık iki yüz yıl kadar olduğunu söylüyor tarihçiler ancak o kadar çok sevmişiz ki baş tacı etmişiz.
Soğuk kış günlerinde aklımıza ilk gelen yemek, kuru fasulyedir. Tabii ki yanında tereyağlı tane tane pirinç pilavıyla servis edilir. Turşu ve cacık da kuru fasulye ile pek iyi giden yan ürünlerdir.
Kuru fasulyede dikkat edilmesi gereken ve tadı üst noktalara çıkaran bazı püf noktaları vardır. Bunun dışında kuru fasulye tarifi, az malzemeli hem zahmetsiz hem de besleyici bir yemektir.
Kuru Fasulye Tarifi
Kuru Fasulye Tarifi için Malzemeler
- 2 su bardağı kuru fasulye 320 gram
- 1 adet orta boy kuru soğan
- 1 yemek kaşığı domates salçası 60 gram
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ 30 gram
- 1 yemek kaşığı tereyağ 30 gram (piştikten sonra eklenecek)
- 1 çay kaşığı tatlı toz kırmızı biber
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 tutam karabiber
Kuru Fasulye Tarifi Nasıl Yapılır?
- Kuru fasulye tarifinin tüm malzemelerini fotoğrafta görebilirsiniz.
- Bir gece önceden kuru fasulyeleri ıslatın.
- Bir gece suda beklemiş kuru fasulyeler epey şişmiş olacak.
- Kuru fasulyeleri yarım saat kadar haşlayın.
- Kuru fasulyelerin kaynatıldığı suyu süzün.
- Orta boy bir tencereye sıvı yağı koyun.
- Yemeklik olarak küp küp doğradığınız soğanları orta ateşte pembeleşinceye kadar kavurun.
- Salçayı ekleyip çiğ kokusu geçene kadar kavurun.
- Tatlı toz kırmızı biberi ekleyip kavurun.
- Kavrulmuş soğan, salçanın üzerine tuzu ekleyin.
- Bir tutam toz karabiberi ekleyin.
- Suyu süzülmüş kuru fasulyeleri tencereye ekleyin.
- Suyu eklemeden önce kuru fasulyeleri iyice karıştırın.
- 1 Litre suyu ekleyin.
- Su seviyesi fotoğraftaki kadar kuru fasulyelerin üzerini geçecek kadar olmalı.
- Fasulyeler yumuşayana kadar kapağı kapalı şekilde orta ateşte pişirin.
- Kuru fasulye piştikten sonra ocağın altını kapatıp tereyağını ekleyin ve karıştırın.
- Afiyet olsun!
Kuru Fasulye Servis Önerileri
- Kuru fasulyenin vazgeçilmezi pirinç pilavıdır.
- Kışın turşuyla servis edilebilir.
- Kurutulmuş kırmızı biberi piştikten sonra kuru fasulyeye ekleyebilirsiniz.
- Kuru fasülye yemeği, kuru soğan ya da pul biberle de servis edilir.
- Yazın ayran ya da cacık kuru fasulye ile servis edebilirsiniz.
Kuru Fasulye Tarifinin Püf Noktaları
- Kuru fasulyenin cinsi çok önemlidir. Bu tarifte Dermason kuru fasulye kullandım ve çok çabuk yumuşadı, pişti. Bir gece suda bekletmek ve yarım saat kadar ön haşlamak çabuk pişmesi için yeterli oldu. Siz de fasulyenin cinsine göre bu süreleri azaltıp arttırabilirsiniz. Bazı kuru fasulyeleri daha uzun haşlamak gerekebilir.
- Etsiz kuru fasulyeye piştikten sonra 1 yemek kaşığı tereyağ eklemek, kuru fasülyenin çok lezzetli olmasını sağlayacaktır.
- Kuru fasulye soğuk ya da sıcak suyla da ıslatılabilir ancak tercihen oda ısısındaki su sıcaklığı ıslatmak için yeterli olacaktır.
- Kuru fasulye yapımı basit bir yemektir. Kuru fasulye tarifini daha da kolay şekilde yapmak isterseniz. Önceden ıslatıp haşlanan fasulyeleri buzdolabı poşetine koyup buzluğa atabilirsiniz. Böylece kuru fasulye yemeğini çok daha hızlı şekilde yapabilirsiniz.
- Kuru fasulye pişerken orta – kısık ateşte, tencerinin kapağı kapalı şekilde pişirirseniz dağılması azalacaktır. Yüksek ateşte pişirmek fasulyenin dağılmasına sebep olabilir. Ayrıca fasulyenin cinsi dağılması üzerinde etkilidir. Çabuk pişen fasulyeleri uzun uzun pişirmemek lazım yoksa dağılabilir.
- Kuru fasulyeyi geceden ıslatıyoruz. Ortalama 8 saat suda beklediğini varsayarsak kuru fasülyeyi en az 5 saat suda bekletmek faydalı olacaktır.
- Kuru fasulyeye pastırma eklemek istersek ocağın altını kapattıktan sonra ekleyebiliriz. Kuru fasulyenin sıcağı pastırmanın pişmesi için yeterli olacaktır. Pastırma halihazırda kurutulmuş et olduğu için yemeğin sıcağı pişmesi için yeterli olacaktır.
- Kuru fasulyenin pişme süresi cinsine bağlıdır. Geceden suda bekletilmiş kuru fasulyeyi düdüklü tencerede 15-20dk, tencerede 40-50dk pişirebilirsiniz.
- Kuru fasulyeye karabiberin yanı sıra kışın kuru nane yazın taze nane baharatı ekleyerek lezzetlendirebilirsiniz.
- Nane baharatını piştikten sonra eklemeli, çünkü naneyi fasulye ile kaynatmak tadını acılaştıracaktır. Yine baharat olarak kuru fasulye piştikten sonra kurutulmuş acı biberi içine bütün halinde atabilirsiniz.
- Kuru fasulyeyi suda beklettiğimiz zaman hem yumuşamasını sağlarız hem de bağırsaklarda gaz yapmasını büyük ölçüde engeller, sindirilmesine yardımcı oluruz.
- Suda bekletilmiş kuru fasulyenin kabuklarının soyulması normaldir. Ön haşlamada da kabuklar su yüzeyine köpükle beraber çıkabilir. Pişirmeden önce bunları ayıklayabiliriz.
Kuru fasulye tarifini beğendiyseniz diğer tariflerden kolay kek tarifine buradan ya da revani tarifine buradan ulaşıp deneyebilirsiniz. Harika bir yemeğin ardından çayla tatlı pek yakışacaktır. Afiyet olsun!