Fransız mı Türk mü ? Hepimizin severek yediği tatlı mı tatlı, tuzlu mu tuzlu kimseyi üzmeyen kahvaltılık krep. Günlük hayatta adını krep olarak kullanmaya alışsak da kültürümüze çok yabancı bir tarif değil. Hemen hemen her yörede yapılan krep; akıtma ya da cızlama olarak da bilinir, adını hamurun akışkanlığından alır. Pankekten farkı incecik olması ve kabartma tozu içermemesi diyebiliriz ve içerdiği şeker ve vanilyadan dolayı pankeki genelde tatlı tüketiyoruz ancak krep tatlı bir hamur olmadığı için peynir zeytin ya da kahvaltılık domates sosu gibi tuzlu şeylerle de tüketebiliriz. Kolay pankek tarifini de denemek isterseniz buradan ulaşabilirsiniz.
Krep hamuru, o kadar ince bir hamur ki Fransızlar kendisine ‘Creppes Dentelles’ de der. Dantel gibi incecik, yumuşacık, nefis krep.
Hazırladığım krep tarifi 2 kişilik krep tarifidir, krep malzemeleri zaten evinizde olan basit malzemeler; un, süt, yumurta… Ayrıca orijinal krep tarifini arıyorsanız da doğru yerdesiniz. Püf noktaları kısmında orijinal krep tarifiyle ilgili bilgileri bulabilirsiniz. İşte krep nasıl yapılır sorusunun cevabı ve püf noktaları , tam kıvamında krep tarifine geçelim.
Krep Tarifi (2 kişilik)
Kahvaltılık Krep Tarifi için Malzemeler
- 1 adet yumurta (43 gram)
- 2 su bardağı süt (tam yağlı, 382 gram)
- 1 yemek kaşığı sıvı yağ (8 gram)
- 1 çay kaşığı tuz
- 6 yemek kaşığı un (136 gram)
Kahvaltılık Krep Nasıl Yapılır?
- Krep için gerekli tüm malzemeleri fotoğrafta görebilirsiniz.
- Krep tarifi için öncelikle yumurtaları derin bir kaba kırıp çırpın.
- Yumurtayı biraz çırptıktan sonra üzerine sıvı yağ ekleyip karıştırın.
- Krep karışımına sütü ekleyin.
- Krep karışımına tuzu ekleyin.
- Sıvıları iyice karıştırdıktan sonra üzerine unu ekleyin.
- Unu ekledikten sonra krep hamurunu pürüzsüz olana kadar karıştırın.
- Krep hamuru kıvamını fotoğrafta görebilirsiniz. Hamur çok akışkan olmalıdır. Pankek gibi yoğun bir hamur değil.
- Yapışmayan tavanızı orta ateşe alın, tava ısındıktan sonra tavayı sıvı yağla yağlayın ve fazlasını kağıt havlu ile alın.
- Tavanızın boyuna göre bir kepçeyle hamuru tavaya alın ve tüm tavaya yayın.
- Krep hamurunu fotoğrafta görüldüğü gibi tavayı hızlıca çevirerek yayın.
- Krep hamuru iyi pişmesi için fotoğrafta görüldüğü gibi incecik olmalı.
- Altı kızaran krep spatula yardımıyla çevirin.
- Krepleri, orta ateşte o lezzetli hafif kahverengini alana kadar iki tarafını güzelce kızartın.
- Afiyet olsun!
Notlar
Kahvaltılık Krep Tarifinin Püf Noktaları
- Krepte en önem verdiğimiz kısım pürüzsüz olmasıdır. Kolay krep tarifi yapmak isterseniz hızlıca tüm malzemeleri karıştırıp, krep hamurunu çırptıktan sonra süzgeçle krep hamurunu süzebilirsiniz ya da blenderdan geçirebilirsiniz.
- Tavanızı her krep hamurundan sonra yağlamak basit fakat oldukça önemli bir adımdır. Çok az sıvı yağ ekleyip kağıt havlu yardımıyla tavayı silebilirsiniz.
- Krep tavası olarak yapışmaz ve tabanı düz bir tava kullanmanızı öneririm.
- Isının orta ateşte olması önemli, krepleri hızlı yapmak isteyebiliriz aman yüksek ateşte yapıp yakmayalım. Orta ateşteki ısıyla ilk krep tam kahverengi olmasa da ısınan tavayla diğer krepler tam kıvamında olacaktır.
- Akışkan krep hamurunu kepçe yardımıyla tavaya koyduktan sonra tavayı kaldırıp her tarafına döndürerek hızlıca yaydırmalıyız. Hamurun piştiğini, suyunun uçtuğunu gördüğümüz zaman spatula yardımıyla hızlıca ters yüz edebiliriz. Ayrıca krep hamuru ince ve narin olduğu için spatulayı hamurun tam ortasına kadar getirip çevirmek de işimizi kolaylaştırabilir.
- Gelelim orijinal krep tarifindeki orijinalliklere. Kahvaltılık krep tarifinde yağ olarak sıvı yağ kullanıyoruz. Orijinal krep tarifinde sıvı yağ yerine aynı miktarda eritilmiş tereyağ kullanılmaktadır.
- Orjinal krep tarifinin diğer bir farkı yumurta miktarının fazla olmasıdır. Protein oranı yüksek olsun, yumurtanın yoğun olması beni rahatsız etmez derseniz 2 yumurtalı olarak Kahvaltılık Krep Tarifini değiştirebilirsiniz.
- Orjinal krep tarifinin son farkı da önce un ve tuzu bir kaba alıp sıvıları yavaşça karıştırmak olmasıdır. Bu şekilde pürüzsüz krep hamuru elde edildiği için krep hamurunun süzülmesine de gerek kalmaz.
- Son olarak orjinal krep tarifinin yapımı olarak; un ve tuzu koyduğumuz kabın ortasını biraz açıp yumurtaları ortaya kırıp önce yumurtaları çırpmaya başlıyoruz. Yavaşça kenardaki unlardan yumurtalara ekleyip karıştırmaya devam edilmeli ve eritilmiş tereyağı da orta kısma eklendikten sonra azar azar da süt yine orta kısma eklenir ve kenarlardan da unu yavaş yavaş karışıma ekleyip, tüm un karışana kadar bu işleme devam etmeliyiz. Bu şekilde sıvılara azar azar un eklendiği için topaklanmayı önlemiş olacağız. Orjinal krepteki zorluk biraz daha zaman alması diyebiliriz.